Beszámoló Nürnbergből, a Fensterbau Frontale nyílászáró világkiállításról

2024.04.14

Nyílászáró világkiállításon jártunk!

A méret a lényeg?

Március végén meghívást kaptunk a Reáltherm jóvoltából, a REHAU profil család gyártójának invitálására a legnagyobb nemzetközi nyílászáró kiállításra a Nürnbergben megrendezett Fensterbau Frontale kiállításra.

A vendéglátónkkal, nyíregyházi illetőségű Reáltherm műanyag nyílászárókat gyártó céggel, hat éve kiemelt üzleti partnerként dolgozunk együtt. 

Itt is köszönjük a meghívást és a lehetőséget!

Fensterbau Frontale Nürnberg, Németország

Fensterbau Frontale-n a legnagyobb műanyag alapanyagokat, vasalatokat és üvegeket előállító gyártók képviseltetik magukat, bemutatva legújabb termékeiket és ismertetve a legújabb technológiákat.

Újdonság a világkiállításról

Újdonságként megemlíthető egy új fajta, láthatatlan él illesztési technológia (tisztítási varratok eltüntetése), mely még esztétikusabbá teheti a nyílászárók kinézetét.

Ez az illesztési technológia nem tesz hozzá szerkezetileg a nyílászárókhoz, csak esztétikusabb látványt nyújt. A technológia bár újnak mondható, de bevezetése már folyik a magyar piacon is.
Forradalmi újdonságokkal nem találkoztunk. Az esemény célja inkább, hogy egy átfogó képet adjon a piacvezetőkről, és a legújabb trendekről, egyfajta szakmai fórum, egy jó lehetőség a személyes találkozásra. A nyílászáró piac nem változik olyan gyorsan, mint a ruha divat, így nem is olyan látványos.

Nagy méretű nyílászárók

A méret növelése lehet még egy fontos cél, ami azt jelenti, hogy az alapanyagokat kell fejleszteni, üvegszál erősítéssel közel acél stabilitású anyagok elkészítésével kísérleteznek, ami a nagy fizikai terhelésnek is megfelel.

A papír mindent elbír.

 Az új épüketek, házak tervezői dokumentációjában előfordulnak hatalmas üveg felületek. Ezek a felületek valóban gyönyörűek, és gyártási oldalról sincsen probléma a felületek és szerkezetek elkészítésével, ám meg kell említsük, hogy mennyire költségigényes beépítésük és cseréjük. Beépítés a nagy súly (akár 300 kg, vagy még több is lehet egy-egy óriás üvegfelület súlya), és a nagy felület miatt extra gépeket, darut, emelőt igényel. 

Arról már nem is beszélve, hogy egy esetleges baleset miatt cseréjük micsoda költséggel és fenforgással jár.

Egy építészeti remekműnél persze nincs alku a kinézet, a remélt művészeti érték rovására, a költségek az egekig emelkedhetnek, belső megtámasztással és speciális szerkezetek kialakításával szinte minden kivitelezhető ma már. Az aluminium függőfalakat erre találták ki.

Kijelenthető, hogy szinte bármilyen elképzelés megvalósítható ma már technológiailag, éppen csak költségekben horribilis.


A hozzánk fordulóknak ezek miatt igyekszünk olyan megoldásokat ajánlani, ahol kisebb felületekből tudjuk ezt a hatást elérni.

 
Amennyiben extra elképzeléseink vannak új házunkat illetően, érdemes terveinkről egyeztetni a műszaki tartalmat szolgáltató szakemberekkel, akik jól felkészültek, és meg tudnak erősíteni minket, vagy tudnak segíteni javaslataikkal a módosításokban.