Startol az otthonfelújítási program

2024.06.24

2024. július 1-jétől indul az új otthonfelújítási program, melyben a K-E-ZS Ablak is részt vesz, mint regisztrált kivitelező.

Szakembert tudunk javasolni a pályázat megírására, a szigetelés-, fűtéskorszerűsítés kivitelezésére is. 

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívása palyazat.gov.hu oldalon olvasható.

Sokak örömére az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

A tervezethez képest módosítottak a feltételeken, érdemes újra átolvasni, ha gondolkodtunk benne, de előzetesen úgy tűnt, nem a mi lehetőségünk a pályázat.

A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket. 

Nézzük a finanszírozás részleteit:

 • Beruházás elszámolható összköltsége: maximum 7 millió Ft, melyből
  • Saját forrás: projekt elszámolható költségének minimum 14,3%-a,
  • Kölcsön összege: 2,5 millió Ft – 3,5 millió Ft,
  • Vissza nem térítendő támogatás mértéke: a vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott terület átlagjövedelmétől függően 2,5-3,5 Millió Ft.
 • Kölcsön devizaneme: HUF
 • Kamat: 0%/év
 • Költségek: kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj nem kerül felszámításra.
 • Rendelkezésre tartási idő: a kölcsönszerződés megkötésétől számított minimum 6 hónap - maximum 24 hónap. Indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.
 • Türelmi idő: a rendelkezésre tartási idő végétől számított 3 hónap.
 • Projekt megvalósítási határideje: a kölcsönszerződés megkötésétől számított 24 hónapon belül, mely határidő indokolt esetben egy alkalommal további maximum 6 hónappal meghosszabbítható.
 • Futamidő: a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 év, amely a Türelmi és Rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.

A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében. 

Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.

Milyen korszerűsítésre lehet pályázni?

Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró beszerelése is támogatott. Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.

Fontos tudni, hogy a pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt.

A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek. 

A fejlesztések legfontosabb hozadéka, hogy jelentősen csökkentik a támogatott családok energiafelhasználását. A nyertesek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a sávhatár alatt, még nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentés előnyeiből. 

Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez.


Forrás: www.epuletgepesz.hu, www.palyazat.gov.hu , www.mfb.hu