Nyílászárócsere pályázati pénzből?

2024.05.16

Érkezik az új otthon felújítási pályázat - mire lehet számítani, és mit javaslunk?

Sokaknak örömöt jelenthet, hogy a kormány újabb energetikai korszerűsítési program indításáról számolt be. A program indítása ugyan csak júniusban várható, de ismertetjük, amit már tudhatunk.


A Kormány bejelentése szerint júniusban terveznek elindítani egy otthonfelújítási programot, mely az 1990 előtt épült házak energetikai felújítására vehető igénybe. Úgy tűnik, lesz visszatérítendő, és vissza nem térítendő támogatási forma is.

20.000 háztartás számára igénybe vehető támogatás

Hozzávetőlegesen 20.000 háztartás részesülhet a 108 Milliárd Forintos keretösszegből. 

A pontos részletek még nem ismertek, de a jelenlegi információk szerint a maximum felvehető összeg 6 millió forint, amihez 1 millió Forint önrészre van szükség. A hitel és a támogatás 50-50%-os aránya járásonként eltérő lehet, valamint függhet a pályázó jövedelmi helyzetétől. Azt is elmondták, hogy a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió Forintot. A kamatmentes hitel maximális futamideje pedig 8 év lesz. 

A hitel tervezett törlesztőrészlete a támogatás kifizetését követően várhatóan 26-35 ezer Forint közé fog esni.

A támogatásban részesíthető ingatlanok köre az 1990 előtt épült, CSALÁDI HÁZAK, melyek rendelkeznek vezetékes gázzal. A támogathatóság feltételei között szerepel többek között az is, hogy az épületet életvitelszerűen kell használják.


Támogatható tevékenységek: nyílászárók cseréje , a meleg vizes rendszer korszerűsítése, hőszigetelése és gázkazán cseréjeA támogatással kapcsolatos elvárás még, hogy a beruházások eredményeként 30%-os energiafogyasztáscsökkentést kell elérni. 

Ezt pedig a beruházás előtt és után készült energiatanúsítvánnyal igazolják majd.


Persze mindez csak akkor lesz biztos, ha kiírják a pályázat részleteit.

 
Ez lesz cégünk történetében a 6. állami támogatású energetikai felújítási pályázat, amelyben részt veszünk.

Úgy gondoljuk, hogy megfelelő jártasságot szereztünk a pályázatos munkák kivitelezésében is. Ami Amennyiben gondolkozunk cserében idén, de nem vagyunk a pályázatra jogosultak, akkor is jó erről a lehetőségről tudni, hiszen biztosra vehetjük, hogy a pályázat elindulásával újabb áremelkedésekre számíthatunk.

Amit mi javaslunk, hogy érdemes előre gondolkozni. Ha megfelelünk a pályázati feltételeknek és élni szeretnénk a lehetőséggel, tervezzünk.


Fontos tudni, hogy csak háromrétegű nyílászáróban érdemes gondolkozni. 

Az energetikai korszerűsítéses pályázatoknak a háromrétegű nyílászáró már alapfeltétele, gyengébb nyílászárókkal nem is lesz esélyük több pályázaton részt venni, ha netalántán a későbbiekben szeretne még szigetelésre, kazáncserére, hőszivattyúra pályázni, mindenképpen célszerű emellett dönteni.

A háromrétegű üveg ugyan többletköltséget jelent. Ez a költség azonban megtérül, mivel ennyivel többet is tudnak ezek a nyílászárók. Minél nagyobbak az üvegfelületek, annál nagyobb jelentősége van ennek a döntésünknek.

 
Várjuk együtt a kiírás részleteit, addig pedig kérdéseikkel, kérésükkel keressenek bizalommal minket!