Ön meg tudja állapítani, jól szigetel-e az ablaka?

2024.03.18

Honnan tudhatjuk, hogy jól szigetel az ablakunk?

Érdemes képbe kerülni a nyílászárók állapotával ház-, lakásvásárlás előtt, hiszen nem mindegy, hogy az azonnal többletköltséget jelent-e számunka, vagy sem.

Az ablakok szigetelésének nem csak télen van jelentősége, hiszen nyáron a megfelelő árnyékolókkal és a jó szigeteléssel hűvösen tarthatjuk lakásunkat, a klíma használatát pedig eredményesebbé tehetjük.

Meddig jó egy nyílászáró szigetelése? 

Nem tudunk általánosítani abban a tekintetben, hogy mennyi idő után érdemes figyelni a nyílászárók szigetelésére.

Sajnos, ha belecsúszunk abba a hibába, hogy silány minőségű ablakokat építettek be az építkezésnél, vagy ugyan nem silány minőségű ablakot, de nem megfelelően építettek be, akkor hiába 1-2 éves az ablak, lehet, hogy kidobásra való az egész. Alapvetően a jó és jól beépített ablakok 15-20 évig szavatoltak, ez után érdemes felülvizsgálni a csere lehetőségét.

Miért is fontos, hogy megfelelően szigeteltek legyenek a nyílászáróink?

Jó lenne, ha a saját komfortérzetünk lenne az elsődleges szempont, de emellett anyagi megfontolásból, energiafelhasználást tekintve lényeges a megfelelő szigetelés. 

Sokan benne ragadnak a pénz hiány miatt a nem megfelelő nyílászárók fogságában, de a hideg hónapokban ez havi szinten jelentős többletkiadást jelent.

Amennyiben nincs elegendő pénzünk az összes nyílászárónk lecserélésére, haladjunk szakaszosan, és természetesen kezdjük a legtöbbet használt helyiségekkel, vagy a legrosszabb állapotú ablakkal.

Hogyan tehetjük ablakainkat megfelelően szigeteltté? 

Házi megoldások közé tartozik a hosszú plüss kígyó ablakok közé helyezése, de próbálkozhatunk tömítőszalagok felragasztásával is. 

Amennyiben nincs pénzünk egy teljes ablakacserére a tömítőszalagok felhelyezése is javíthat a helyzeten. Sajnos ez csak ideiglenes, és nem is annyira esztétikus megoldás. 

Ami még fontos: ezek a megoldások csak a függöny mozgását fogják megakadályozni, de az üvegek felülete még mindig nagyon hideg marad.

Jóval költségesebb, de hosszú távon mindenképpen megtérülő és minőségben érzékelhető hatást új, minőségi nyílászárók megfelelő beépítésével érhetünk el.

Mik lehetnek az intőjelek, hogy nem megfelelő a szigetelés?

Gyanakodhatunk, ha zárt ablakok mellett is huzatos a lakás, ha maximum hőfokra tekert fűtés mellett sem érezzük a komfortos meleg érzést. Több mint gyanús, ha rés van az ablakkeret és a fal között, de az ajtóhoz ablakhoz közel állva a beszűrődő hangokból is könnyedén kideríthető, hogy nem megfelelő a nyílászárók állapota.

Érdemes hosszú távon gondolkozni. 

20 évet tekintve mindenképpen kifizetődő lecserélni a már elavult, vagy silány minőségű nyílászárókat. Egy átlagos családi ház (kb. 80-as években épült, nem korszerűsített) teljes energiaveszteségének közel 50%-ért a rossz nyílászárók a felelősek. Emellett jelentősége van a falak, a födém, a padlózat szigetelésének és a fűtési rendszer milyenségének is.

A klasszikus Kádár Kocka házak ablakainak Ug értéke: 4,5W/m2K azzal szemben egy modern 3 rétegű üvegezésű ablaké Ug: 0,9W/m2K (minél kisebb a szám annál jobb a szigetelés).

A nálunk vásárolt ablakok bizonyos fajtája az AA++ besorolású házakba is megfelelnek.

Bizonytalan?

Üzletünkben lehetőség van arra is, hogy felméresse nyílászárói állapotát, és komplett árajánlatot készítsünk. Széles választékban kínáljuk a legjobb minőségű MAGYARORSZÁGI GYÁRTÁSÚ német alapanyagból készült nyílászárókat, és nyugodt szívvel ajánljuk beépítőinket, garantálva, hogy minőségi termékeket és minőségi szolgáltatást kap.

Várjuk üzletünkben!