Nyílászárót műanyagból? Miért is ne!

2024.03.08

Arra bíztatjuk a nyílászáró beépítés és csere előtt állókat, tájékozódjanak a témában, hogy jó döntést tudjanak hozni mindenki megelégedésére.

Előző bejegyzésünkből már kiderült, miket érdemes mérlegelni, ha árajánlatokat kérünk nyílászáró cserekor. Most pedig bemutatjuk, miket érdemes mérlegelni még, milyen nyílászárót érdemes választani, és mi miért ajánljuk a műanyag nyílászárókat.

Műanyag vagy fa nyílászárót válasszak?

Tény, hogy a fa nyílászárók teljesen természetes anyagokból készül. Ezzel nem tud szembemenni a műanyag nyílászáró. Árban, tartósságban viszont igen! Jó tudni azt is, hogy a műanyagablak nem is teljesen műanyag. A műanyagablakok váza, tokja, kerete, minőségi ablakok esetében, megfelelő falvastagságú acél merevítéssel van ellátva, színes nyílászárók esetében extra vastagsággal.

Színes ablakkeretre vágyom, nem fehérre.

Esztétikai megfontolásból sem kell tartanunk a műanyagtól, hiszen ma már rengeteg színből választhat, aki nem fehér nyílászárót szeretne. A jó minőségű műanyagablak nem színeződik el. Egy értékesítő megbízhatósága pedig abban is rejlik, hogy megfelelő minőségű nyílászárókat árul, amikért garanciát is vállal, hiszen biztos benne, hogy nem fog se eldeformálódni, se elszíneződni. Kétes minőségű termékeket eleve be sem veszünk termékkínálatunkba.

A műanyag ablak olcsóbb a fánál, és tartósságában is felülmúlja a fát, illetve kevesebb gond van vele.

A műanyanyílászárók karbantartása a rendszeres tisztításon túl a vasalatok olajozásában, és a gumi tömítések ápolásával véget is ér.

Miket mérlegeljünk a választásnál?

Lényeges szempont a méret.

Amennyiben szabvány méretű ablakot, ajtót szeretene, könnyen és aránylag olcsón tudjuk teljesíteni az igényt, akár készletről is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben egyedileg legyártatott ablakok szükségesek, amit műszaki és esztétikai szempont egyaránt indokolhat.

Az egyedi elképzelések legyártatása költségesebbek, és akár több hetet is igénybe vehet az elkészülésük.

Szigetelés mértéke sem mindegy.

Fontos átgondolnia, milyen legyen a szigetelés mértéke. Ezt is érdemes szakemberrel egyeztetnie.

A szigetelés mértéke a háztól/lakástól függ.

Panel-, vagy téglalakásokba elegendő lehet a 5 légkamrás nyílászáró, viszont a családi házba érdemes a legmagasabb hőszigetelő képességű ablakot beépíteni (mindenképpen 3 rétegű üveggel) . Ha egy régebbi épületnél tervezünk nyílászáró cserét, érdemes tisztában lenni, milyen energetikai besorolású az épület, hogy annak tükrében tudjuk megállapítani, milyen ablak beépítése térülhet meg. Sajnos előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az épület energetikája, vagy állapota nem nagyon kívánja meg a nyílászáró cserét, de azért hogy a függöny ne mozogjon érdemes egy alap ablakot beépíteni.

Illetve, ha az épület nagyon jó állapotú, hőszigetelt, akkor érdemes az ablakot is jó hőszigetelő értékűre (3 rétegű) cserélni. Minél nagyobb a nyílászárók felülete annál inkább az alacsony U értékű üveget kell választani (az "U érték" a műanyag ablak hőátbocsátási értékének mutatója).

Fontos a garancia.

A nálunk vásárolt nyílászárókra 1 év garanciát és 4 év szavatosságot vállalunk, de csak abban az esetben, ha az általunk javasolt beépítővel helyezteti be az új nyílászárókat.

Egyéb esetben a garancia csak az anyagra vonatkozik, a beépítésből adódó esetleges meghibásodások a beépítőt terhelik.